Mituri și sfaturi în stomatologia pediatrică
Tratamentele stomatologice pentru un copil sau adolescent necesită o abordare specială față de cele pentru adulți. Acest lucru, nu din cauza faptului că ele pot fi mai dureroase sau neobișnuite, ci pentru că reprezintă ceva nou pentru un copil, iar dacă relația dintre medic și copil/ adolescent nu este corespunzătoare, pacientul copil/ adolescent va deveni pacientul adult cu frică de dentist ce nu își va rezolva la timp, afecțiunile dentare. Viitorul unui pacient adult stă în mâinile unui medic pedodont.
Doamna doctor Anca- Eliza Ciubotariu, medic stomatolog cu specialitate pentru copii și adulți în cadrul clinicii ClassMed – Zâmbetul Meu (clinică stomatologică pentru copii și adolescenți), vine în sprijinul părinților, prezentând câteva mituri cu care aceasta se confruntă în stomatologia pediatrică.
-
Dinții de lapte nu au nerv.
Dinții temporari au nerv, exact la fel ca cei permanenți și, implicit, reacționează la diverse afecțiuni prin dureri. De asemenea, pot apărea și abcese, tumefierea(umflarea) feței. Cariile care ajung să afecteze nervul au toate aceste repercusiuni neplăcute și au nevoie de tratament mai complex decât o simplă obturație (plombă).
Dacă nu îl doare nimic, nu îl duc la dentist pe copilul meu (chiar dacă văd că are carii).
Cel mai bine ar fi ca prima vizită la stomatolog, să fie înainte ca cel mic să aibă deja o urgență dentară. Obișnuirea cu mediul și cu instrumentele specifice, este ideal să se facă înaintea apariției unei probleme dentare.
-
Copilul trebuie să se spele singur pe dinți.
Copiii mici (până în jurul vârstei de 7 ani) nu au manualitatea necesară efectuării unei igiene riguroase care este, de altfel, baza prevenției afecțiunilor dentare. Este foarte bine dacă aceștia doresc să se perieze singuri, dar se recomandă ca unul din părinți să completeze periajul pentru a fi siguri că toată placa bacteriană este îndepărtată. Făcând o mică paranteză, dinții nespălați sunt acoperiți de o "brânzică" albă care însumează, de fapt, milioane de bacterii. Ea începe să se depună de la marginea dintre dinte și gingie și poate acoperi chiar în întregime dintele. Periajul efectuat corect și eficient îndepărtează, în totalitate, placa bacteriană, astfel încât dinții să nu mai aibă acel aspect mătuit, ci devin lucioși.
-
Cred că igiena oro-dentară trebuie să înceapă la vârsta de.... X luni/ani.
Igiena oro-dentară implică, atât igiena dinților cât și a gingiilor, limbii și obrajilor. Ar fi bine ca bebelușii să fie șterși cu un tifon pe gingii, după alăptare, pentru a se realiza o desensibilizare și pentru a evita senzațiile de greață la introducerea unui obiect străin în apropierea limbii. Apoi, de la primul dinte, se recomandă folosirea unei periuțe sau a unui tifon pentru a îndepărta placa bacteriană. Acest obicei va fi parte din rutina zilnică pentru copilul care va crește și va vedea că, la fel cum dormim și mâncăm zilnic, la fel se vor curăța și dinții, zilnic. Periajul regulat nu va trebui să fie unul opțional, ci va trebui să devină un obicei de igienă esențial.
-
Dinții de lapte se schimbă la 7 ani.
Dentiția temporară se transformă în dentiție mixtă, la apariția primului dinte permanent, în general, la 6 ani. Această dentiție mixtă durează până în jurul vârstei de 11-12 ani și se încheie odată cu pierderea ultimului dinte temporar, trecând la o dentiție permanentă. Dacă toți dinții s-ar schimba deodată, copilul nu ar mai avea cu ce mânca. În plus, dimensiunea mai mare a dinților permanenți necesită oase mai mari, care cresc în timp, în ani de zile.
-
Nu se întâmplă nimic dacă nu tratăm cariile de pe dinții de lapte.
Din păcate, cele mai importante consecințe sunt pe termen lung. Dinții de lapte au rolul de a păstra spațiul pentru dinții permanenți, au rol în vorbire, în masticație, chiar și rol estetic. Dacă dinții de lapte sunt cariați, mai ales în zona posterioară, iar în plus, copilul nu poate mesteca alimente tari, se întâmplă două fenomene care duc la înghesuirea dinților permanenți și la necesitatea unui tratament ortodontic (aparat dentar). Primul este nestimularea oaselor maxilare prin forțele masticatorii și dezvoltarea lor insuficientă și, al doilea, nepăstrarea spațiului pe arcade pentru dinții permanenți. Apoi, există și afectarea dinților permanenți, după multe infecții repetate, dar acest lucru se întâmplă destul de rar. Mult mai frecvent avem de-a face cu "dinți strâmbi". Bineînțeles, anomaliile de poziție în erupția dinților permanenți au și alte cauze, dar alimentația moale și netratarea cariilor dinților temporari pentru refacerea formei lor, care ajută la păstrarea spațiului sunt doi factori întâlniți foarte des, în practica mea.
Clinica de pedodonție Classmed Zâmbetul meu, de pe strada Carierei numărul 91 din Brașov, dispune de 4 cabinete stomatologice, 2 cabinete pentru copiii până la 10 ani și 2 cabinete pentru adolescenții de până la 21 ani.
Clinica oferă următoarele servicii: Stomatologie pediatrică, Ortodonție, Endodonție, Inhalosedare, Frenectomie laser, Extracții dentare, Protetică dentară, Consiliere educativă și psihologică.
Clinica de stomatologie pentru copii, Classmed Zâmbetul meu, are în dotare tehnologia patentată WaterLase, ce oferă o procedură minim invazivă, foarte precisă, precum şi o experienţă plăcută şi uşoară pentru pacienţi.
În loc de ace și freze, stomatologia laser folosește apă, aer și lumină pentru tratarea cariilor. De aceea procedura este mai puțin dureroasă și de aceea, pacienții o iubesc atât de mult.
Studiile aprofundate în domeniul pedodonției și a altor supra-specializări în completare, fac din echipa medicală a acestei clinici, o echipă de succes, chiar și în cele mai dificile cazuri stomatologice.
ClassMed – Zâmbetul Meu, clinică stomatologică destinată exclusiv copiilor și adolescenților: strada Carierei nr. 91, Brașov.
Telefon: 0770 791 213
www.classmedzambetulmeu.ro // office@classmedzambetulmeu.ro
Lasă-ne un comentariu