Sigilarea dinților este un tratament folosit pentru a combate apariția cariei dentare. Acesta poate fi efectuat atât pentru dinții de lapte, cât și pentru dinții permanenți.
Tratamentul de sigilare dentară se efectueză pe suprafața molarilor și premolarilor, aceștia fiind cei mai predispuși la cariile dentare deoarece este locul principal depunerii plăcii bacteriene.
Ceea ce sigilarea dentară urmărește este protejarea șanțurilor și fosetelor împotriva bacteriilor sau depunerii alimentelor.
Pentru dentiția temporară, sigilarea dentară este recomandată între vârsta de 3-4 ani. În cazul dentiției permanente, pot apela pentru sigilări dentare copiii începând cu vârsta de 6 ani, vârstă la care erupe primul molar permanent.
Fluorizarea este procedura prin care se aplică geluri cu fluor pentru întărirea smalțului dinților de lapte sau a dinților permanenți.
Fluorul este o substanță ce ajută pe de o parte la întărirea structurii dintelui și defavorizează pe de altă parte apariția cariei dentare.
Acest procedeu poate fi efectuat atât copiilor cu dentiție temporară (de la 3 ani), cât și adolescenților cu dentiție permanentă (de la 13 ani).
Fluorizarea este făcută după un periaj profesional, o dată la 6 luni.
Detartrajul cu ultrasunete este metoda prin care tartrul dentar și petele de pe smalțul dintelui sunt îndepărtate. Se îndepărtează astfel toate bacteriile și depozitele alimentare.
Deoarece vârful aparatului poate ajunge și sub gingie, dantura va fi mult mai protejată de apariția gingivitei sau afecțiunilor parodontale.
Pentru efectuarea unui detratraj nu se folosesc substanțe chimice ce pot detriora dintele.
Efectuarea unui detartraj cu ultrasunete este recomandat o dată la 6 luni, atât în cazul copiilor, cât și în cazul adolescenților.
Este important să menționăm că după detartraj este posibil să rămână anumite depozite micuțe de tartru, iar de aceea este nevoie de un periaj profesional ce ajută la îndepărtarea lor.
Realizat în cabinetul stomatologic, periajul profesional nu provoacă absolut nicio durere.
Această procedură se realizează pe baza unor instrumente și paste de dinți speciale, pentru a îndepărta placa bacteriană.
Atât detartrajul, cât și periajul profesional se realizează într-o singură ședință.
Aquacut reprezintă ultima generație de echipamente medicale dentare ce prepară dintele și îndepărtează colorațiile.
Acesta poate curăța și îndepărta petele smalțului dentar, poate trata fisurile și poate prepara cavitățile dentare.
Cel mai mare beneficiu este că taie cu un jet fin de pulbere înconjurat de o perdea de apă, ceea ce elimină zgomotul, mirosul sau vibrația.
Aquacut prepară suprafața conservativ, îndepărtând o cantitate minimă de substanță dentară și o lasă într-o stare perfectă pentru a aplica materiale restaurative adezive.
Este mult mai puțin traumatizant atât pentru dinte, cât și pentru pacient, fiind recomandat atât în stomatologia pediatrică, cât și celor care au teamă de dentist.
Procedura de Air-Flow are rolul de a curăța dinții cu un instrument ce emană un jet de apă, combinat cu aer și particule de bicarbonat de sodiu. Astfel, rolul lui este de a oferi dințișorilor o curățare puternică și lustruire.
Air-flow este necesar după efectuarea detartrajului și periajului, îndepărtând complet depunerile de placă dentară din zonele greu accesibile.