Aparatele ortodontice exercită o presiune uşoară asupra dinţilor şi maxilarelor. În funcţie de gravitatea problemei ce trebuie rezolvată, medicul ortodont recomandă pacientului tipul exact de aparat dentar.
Aparatele dentare din ceramică sunt asemănătoare cu aparatele dentare metalice. Acestea se deosebesc prin elementele principale, și anume, brackeții. În cazul unui aparat dentar cermic, brackeții sunt albi sau chiar asemănători culorii danturii. În cazul unui aparat dentar metalic, brackeții sunt de culoare gri.
De asemenea, nu doar brackeții pot fi de culoare albă în cazul aparatului ceramic, ci chiar și arcurile. Motivul pentru care pacienții ce au nevoie de aparat dentar optează pentru aparatul dentar ceramic este datorită esteticii ridicate, acesta fiind mult mai puțin vizibil, față de cel metalic.
Acest tip de aparat dentar este disponibil oricărui pacient, copil sau adolescent. Este important ca perioada de erupție dentară definitivă să fie finalizată sau aproape de finalizare.
Aparatul dentar ceramic este o opțiune foarte bună pentru copiii sau adolescenții care nu vor să se observe purtarea lui.
Sunt lipiți de dinți și sunt de obicei disponibili în alb sau diverse nuanțe apropiate de cea a dinților naturali.
Aceste fire se curbează în jurul dinților, conectând toți brackeții și aplicând presiune pe dinți pentru a-i îndrepta. Sunt adesea disponibile în culorile argintiu, alb sau sidef pentru a se potrivi cu brackeții de culoare deschisă.
Benzile elastice se atașează de aripioarele brackeților. Ele păstrează arcul pe loc contribuind astfel la reglarea poziției dinților datorită presiunii generate de arc.
Aparatele dentare fixe sunt compuse din brackeți și arcuri. Brackeții sunt lipiți pe dinți, iar arcurile îi mișcă în poziția dorită prin aplicarea presiunii.
La bracketurile standard, arcul este fixat cu ajutorul unor ligaturi elastice sau metalice. Ligaturile se comportă ca niște noduri, astfel încât bracketul nu mai poate aluneca ușor de-a lungul arcului. Acesta are un efect negativ asupra transferului de forțe.
Bracketurile autoligaturante nu necesită prindere cu ligaturi. O clapetă mică din metal închide arcul în interiorul bracketului, fără să-l țină strâns. Acest tip de bracketuri practic se activează singure.
Aparatul dentar safir, este un aparat dentar cu brackeți transparenți din safir și care se montează pe partea exterioară a dinților.
Având brackeții transparenți, acest tip de aparat dentar este foarte discret, aproape invizibil celor din jur.
Poate cel mai mare avantaj al acestui timp de aparat ortodontic este faptul că datorită brackeților din safir, lumina nu poate pătrunde prin ei, astfel adoptând culoarea dinților naturali, ceea ce oferă aparatului o discreție aparte, iar pacientului o estetică frumoasă, deoarece aparatul este aproape invizibil.
Rolul aparatului dentar mobil este de corecta anumite anomalii mai puțin severe. Vârsta de la care se poate opta pentru aparatul dentar mobil este de 7-8 ani, deoarece acesta se folosește în special pentru a face spațiu în cavitatea bucală în momentul în care dinții sunt înghesuiți.
Este important de reținut faptul că în cazul înghesuirilor dentare, aparatul mobil face loc în maxilar, dar nu aliniază dinții. De aceea, după tratamentul ortodontic cu aparat mobil este nevoie ca cel mic sau adolescentul să poarte un aparat dentar fix pentru a alinia dințișorii corespunzător.
Aparatul dentar mobil este format din 2 componente unite la mijloc de către o croșetă metalică și un șurub pentru a fi flexibile.
Acesta este realizat în laborator, după ce medicul ortodont va lua amprenta dinților pentru ca tehnicianul dentar să poată realiza apartul dentar mobil pentru fiecare pacient în parte.
Față de aparatul dentar fix, aparatul dentar mobil poate fi îndepărtat de către cel mic sau adolescent în momentele mesei sau în momentul în care are loc igiena orală.
Disjunctorul maxilar nu este un aparat dentar, ci un dispozitiv ortodontic fix. Acesta este lipit de dinți cu ajutorul unor inele cimentate pe premolarii și molarii superiori.
Rolul lui este de a lărgi arcada dentară cu ajutorul unui șurub ce se învârte de către părinte sau pacient la un anumit interval.
Există și cazuri mai complexe, în care dispozitivul nu poate lărgi arcada dentară. În astfel de situații este nevoie de o intervenție chirurgicală.
Disjunctorul maxilar se recomandă copiilor la care procesul de creștere a masei osoase nu a fost încă finalizat, dar de asemenea poate fi o bună soluție și pentru adolescenții de 18-20 ani.
Este important însă cazul stomatologic al fiecăruia pentru a se putea decide dacă este benefic sau nu, purtarea unui disjunctor.
Purtarea unui disjunctor maxilar nu este extraordinar de grea, dar nici foarte ușoară. Copilul sau adolescentul poate prezenta dureri de cap sau dureri dentare în primele 2-3 zile de la aplicarea dispozitivului.
De asemenea, este posibil ca aceste dureri să reapară de fiecare data când șurubul dispozitivului este învârtit.
Ceea ce trebuie să ții minte este că această durere este normală și se datorează presiunii pe care dispozitiul o exercită asupra cavitații orale și oaselor maxilare.
Disjunctorul maxilar trebuie purtat minim 3 luni. După această perioadă, se va aplica un arc transpalatinal.
Arcul transpalatinal este un aparat de contenție ce are rolul de a asigura menținerea rezultatelor obținute în urma disjunctorului.
În momentul în care este îndepărtat,copilașul sau adolescentul va avea impresia ca are gurița mult mai mare. Ulterior, se vor monta brackeții pentru a alinia dantura.
Trainerul dentar este un dispozitiv funcțional ce acționează asupra obiceiurilor vicioase ale copilului.
Tratamentul ortodontic cu ajutorul unui trainer poate fi folosit de către copii începând cu vârsta de 3 ani, acest aparat fiind special pentru dinții de lapte.
Din ce în ce mai mulți copilași și adolescenți se confruntă cu problema dinților strâmbi sau înghesuiți.
Deși observă acest lucru, unii părinți sunt de părere că un aparat dentar la un copil mic (3-4 ani), îi poate provoca mai mult rău decât bine. Acest lucru nu este adevărat.
Trainerul este un tratament ortodontic timpuriu și ajută la dezvoltarea maxilarului, astfel încât, în viitor, adolescentul sau chiar adultul, să nu fie nevoit să sufere din această cauză.
Cu cât tratamentul ortodontic este început mai devreme, cu atât problemele dentare vor fi rezolvate mai ușor și mai repede.